SGK KANSER İLACI DAVA

SGK KANSER İLACI DAVASI/SGK Kanser ilacı Avukatı

SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçları için hukuki yollar;

Kanser hastalığının yayıldığı bu yıllarda, hastalığa ilişkin tedavi giderleri ve ilaç ücretlerinin SGK tarafından karşılanıp/karşılanmayacağı tartışma konusu yaratmaktadır. DNZ HUKUK bürosu olarak SGK tarafından karşılanmayan ilaç bedelleri konusunda Türkiye’nin birçok yerinde müvekkillerimize dava ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

SGK’dan iadesini aldığımız bazı ilaçlar;

Transtuzumab etken maddeli HERCEPTIN,Pembrolizumab etken maddeli KEYTRUDA, Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ, Durvalumab etken maddeli IMFINZI (imfinzi), Bevacizumab etken maddeli ALTUZAN , Sakituzumab govitekan etken maddeli TRODELVY, Rituximab etken maddeli MABTHERA ,Cetuximab etken maddeli ERBITUX , Nivolumab etken maddeli OPDİVO, Niraparib etken maddeli ZEJULA, Enzalutamide etken maddeli XTANDI, Ripretinib etken maddeli QINLOCK 50 MG, Trastuzumab deruxtecan etken maddeli ENHERTU, Sotorasib etken maddeli LUMAKRAS, Erdafitinib etken maddeli BALVERSA ,Ramucirumab etken maddeli CYRAMZA, Binimetinib etken maddeli MEKTOVİ ,Encorafenib ekten maddeli BRAFTOVİ

A- SGK KANSER İLACI DAVA SÜRECİ

Kanser tedavisinde kullanılacak ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmaması halinde izlenecek hukuki yol;

1.Endikasyon dışı ilaç başvurusu (doktor tarafından başvuru yapılıyor – ihtiyari)

2.SGK’ya başvuru(ilaç bedelinin ödenmesi için ilk başvuru)

3.SGK’ya karşı dava açılması

4. İhtiyati tedbir talebi(İlaç bedelinin tedavi sürecince SGK tarafından karşılanması hakkında)

  • Not; Hastayla iletişime geçip süreci başlattıktan sonra 7 gün içinde ihtiyati tedbir kararı almaktayız. İhtiyati tedbir kararı kabul edilirse kararda; ilaç bedelinin tedavi sürecince kesintisiz olarak tamamının SGK tarafından karşılanmasına karar veriliyor.

1-SGK KANSER İLACI DAVASINDA ENDİKASYON DIŞI İLAÇ BAŞVURUSU

Doktor tarafından hastanın tedavine başlanılmadan önce Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na endikasyon dışı ilaç başvurusunda ya da ilaç yurt dışından getirilmesi gereken bir ilaç ise(ponatinib etken maddeli ilaç) yurt dışı ilaç temini başvurusunda  bulunulması gerekmektedir. Endikasyon dışı ilaç, ilacın Türkiye’de onaylanmış endikasyonu dışındaki her türlü kullanımının T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uygun görülmesidir.

Kural olarak endikasyon dışı ilaç başvurusu SGK KANSER İLACI DAVASI için şart değildir. Zira doktordan alınacak ıslak imzalı ilaç kullanım raporu veya yurt dışı ilaç temini için bakanlıktan verilen onay yazısı da mahkeme için yeterli delil olacaktır.

2- SGK KANSER İLACI DAVASINDA SGK’YA BAŞVURU

SGK kanser ilacı davasında dava açmadan önce dava şartı olarak da aranan ilk şart SGK’ya ödenen ilaç bedellerinin ve tedavi sürecince doğacak olan ilaç bedellerinin karşılanması için başvuru yapılmış olmasıdır. Bu başvurunun SGK KANSER İLACI DAVALARINDA UZMAN BİR AVUKAT tarafından yapılması hak kaybı yaşamanızın önüne geçecektir. Bu başvurunun mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Başvurularına İlişkin Usul Ve Esaslar’a uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Başvurusu dilekçesinde özetle; ilaç reçetesi, ilaç faturası, varsa Sağlık Bakanlığı onay yazısı, hastanın neden bu ilaçları kullanması gerektiği, hastalığı kanıtlar nitelikteki tedavi evrakları ve raporlar, ilaç kullanım…. şeklinde söylenebilir.

  • Önemli Not; SGK’ya yapmış olduğunuz başvuru yüksek ihtimalle reddedileceğinden bu başvuru sırasında evrak temini ile fazla vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde başvuru yapmanız süre kaybetmemeniz bakımdan faydalı olacaktır. Başvuru reddedildikten sonra SGK’ya karşı dava açılması sürecine geçilir.

3- SGK KANSER İLACI DAVASINDA MAHKEME SÜRECİ

SGK’ya ilaç bedellerinin karşılanması konusunda yapmış olduğunuz başvuru reddedildikten sonra konuyla ilgili olarak SGK’ya karşı dava açılması gerekmektedir. Bu davada görevli ve yetkili mahkeme; başvuruyu reddeden kurumun bulunduğu yerdeki İş mahkemeleridir. Hastanın 4c kapsamında sigortalı olması durumunda ise dava başvuruyu reddeden kurumun bulunduğu yerdeki idare mahkemelerinde görülür.  İşbu davada davacı olarak hastanın, dava konusu ilacın tedavisi için zorunlu olduğunu, ilacı kullanmaması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacağını ispat etmesi gerekmektedir. Bu davalar mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde 1.5 – 2 yıl sürmektedir. Yukarıda da değindiğimiz üzere işbu davalar kendi içinde özel mesleki beceri ve bilgi deneyimini gerektirmekte olup hak kaybı yaşamamak adına davanın mutlaka SGK KANSER İLACI DAVASI alanında uzman bir avukat aracılığıyla takip edilmesi önemli mahiyettedir.

4- SGK KANSER İLACI DAVASI İHTİYATİ TEDBİR/YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Hasta tarafından SGK’ya karşı açılan davada mahkemeden kurum işleminin iptali istenir.  Ayrıca hastanın tıbben kullanmak zorunda kaldığı İlacın/ilaçların davada nihai karar verilinceye kadar ve yeniden değerlendirilme yapılıp bu konuda ara karar oluşturuluncaya kadar SGK tarafından karşılanması konusunda mahkemeden ihtiyati tedbir kararı vermesi istenir. Zira mahkemeden alınan ihtiyati tedbir kararı veya yürütmeyi durdurma kararı sonrasında tedavi süreci boyunca ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanır.

  • Önemli Not; Davanın reddedilmesi halinde ihtiyati tedbir kararına istinaden tedavi süresince SGK tarafından hastaya ödenen ilaç bedelleri hasta tarafından SGK’ya geri ödenir. Bu bakımdan davanın bu alanda uzman bir avukat tarafından takip edilmesi çok önemlidir.

B-SGK TARAFINDAN KARŞILANMAYAN İLAÇLAR

  • Transtuzumab etken maddeli HERCEPTIN 
  • Pembrolizumab etken maddeli KEYTRUDA
  • Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ
  • Durvalumab etken maddeli IMFINZI (imfinzi)
  • Bevacizumab etken maddeli ALTUZAN 
  • Sakituzumab govitekan etken maddeli TRODELVY
  • Rituximab etken maddeli MABTHERA
  • Cetuximab etken maddeli ERBITUX 
  • Nivolumab etken maddeli OPDİVO
  • Niraparib etken maddeli ZEJULA
  • Enzalutamide etken maddeli XTANDI
  • Ripretinib etken maddeli QINLOCK 50 MG
  • Trastuzumab deruxtecan etken maddeli ENHERTU
  • Sotorasib etken maddeli LUMAKRAS
  • Erdafitinib etken maddeli BALVERSA
  • Ramucirumab etken maddeli CYRAMZA
  • Binimetinib etken maddeli MEKTOVİ
  • Encorafenib ekten maddeli BRAFTOVİ

1-Transtuzumab etken maddeli HERCEPTIN Davası

Transtuzumab SGK karşılıyor mu?, Transtuzumab fiyatı nedir?, HERCEPTIN kanser ilacı SGK dava, HERCEPTIN fiyatı nedir?, HERCEPTIN nedir?, HERCEPTIN ne işe yarar?, HERCEPTIN mahkeme kararı, HERCEPTIN emsal kararlar, HERCEPTIN etken maddesi nedir?, HERCEPTIN hangi kansere iyi gelir?

Transtuzumab konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz…: SGK KANSER İLACI DAVA

2-Pembrolizumab etken maddeli KEYTRUDA Davası

KEYTRUDA SGK karşılıyor mu?, KEYTRUDA fiyatı nedir?, KEYTRUDA kanser ilacı SGK dava, Pembrolizumab fiyatı nedir?, Keytruda sağlık bakanlığı onaylı mı?, Keytruda kaç kür kullanılır?, Keytruda hangi kansere iyi gelir? KEYTRUDA nedir?, KEYTRUDA ne işe yarar?, Pembrolizumab SGK karşılıyor mu?, Keytruda nerenin malı?, Keytruda 100 mg yan etkileri nelerdir?, Keytruda hangi firma?

Pembrolizumab konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz…: SGK KANSER İLACI DAVA

3-Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ Davası

Atezolizumab SGK karşılıyor mu?, Atezolizumab fiyatı nedir?, TECENTRİQ kanser ilacı SGK dava, TECENTRİQ fiyatı nedir?, TECENTRİQ nedir?, TECENTRİQ ne işe yarar?, TECENTRİQ mahkeme kararı, TECENTRİQ emsal kararlar, TECENTRİQ etken maddesi nedir?, TECENTRİQ hangi kansere iyi gelir?,


2 cevaplar
    • DNZHUKUK
      DNZHUKUK says:

      Merhaba Ebru hanım başvuru için lazım olan evrakların temin edilmesi halinde SGK’ya başvuru ve davanın açılması süreci 10-15 gün sürüyor. Detaylı bilgi için mesai saatleri içerisinde “0534 567 76 79” numaralı telefondan bize ulaşabilirsiz.

Yorumlar kapalı.