KANSER İLACI DAVA DİLEKÇESİ

Kanser İlacı Dava Dilekçesi: Hukuki Süreç ve Önemli Noktalar

Kanser tedavisi sürecinde ilaç temini ve kullanımı, hastalar için hayati bir öneme haizdir. Ancak bazı durumlarda, kanser ilaçlarının temininde yaşanan zorluklar  hukuki uyuşmazlıkları gündeme getirebilir.  Özellikle ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmadığı durumlarda hastalar dava sürecine gitmek zorunda kalmaktadırlar. Bu gibi durumlarda dava yoluna başvurulması, hastaların haklarının korunması açısından önemli bir adımdır. Bu makalede, “Kanser ilacı dava dilekçesi” hazırlama sürecinde dikkat edilmesi gereken temel noktalardan bahsedeceğiz.

1. Kanser İlacı Davası Nedir?

Kanser ilacı davası, hastaya reçete edilen ilacın SGK tarafından karşılanmaması yahut yetkili merciiler tarafından yurtdışından temin edilmemesi durumunda gündeme gelir ve genellikle aşağıdaki sebeplerle açılabilir:

  • İlaç Bedelinin SGK tarafından karşılanmaması: Hastaya reçete edilen ilacın SGK’nın ödeme listesinde olmamasından sebeple SGK tarafından karşılanmaması(Akıllı ilaçlar, immünoterapi ilaçları, kanser ilaçları)
  • İlacın Temin Edilememesi: İlacın ithalat, dağıtım veya üretim sorunları nedeniyle hastaya ulaştırılamaması.(İlacın Türk Eczacılar Birliği tarafından ithal edilmemesi)
  • Yan Etki veya Zarar: İlacın yanlış kullanımı, üretim hatası veya eksik bilgilendirme sonucunda hastada ciddi yan etkilerin ortaya çıkması.
  • Ruhsat ve İzin Problemleri: İlacın hastaya müdavi hekimi tarafından reçete edilmiş olmasına rağmen ilaç kullanımının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından uygun görülmemesi hallleri. İlacın Sağlık Bakanlığı onayı olmaksızın piyasaya sürülmesi veya ilacın ruhsat bilgilerinde yanlışlık olması.

2. Dava Dilekçesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanser ilacı davası açarken dilekçe hazırlığı büyük önem taşır. Sürecin yanlış yönetilmesi durumunda ilaç bedelleri SGK’dan tahsil edilememekle birlikte davanın olumsuz sonuçlanması halinde hastaya SGK tarafından ödenmiş ilaç bedelleri varsa bunlar da faiziyle birlikte hastadan talep edilebilmektedir. İlaç maliyetlerinin de bir haylı yüksek olduğu bu dönemde davanın başından sonuna uzman kişilerce takip edilmesinde fayda vardır. Hukuki sürecin doğru bir şekilde başlatılması için şu adımlara dikkat edilmelidir:

a. Davacı Bilgilerinin Eksiksiz Olması

Davacı olan hasta hayatta ise hasta bilgileri hasta vefat etmiş ise hastanın mirasçılarının kimlik bilgileri, iletişim adresi ve dava konusu ile ilgili durumu açık bir şekilde dilekçede belirtilmelidir.

b. Davalı Tarafın Belirlenmesi

Davalı genellikle hastanın ikamet ettiği yerde bulunan ve ilaç bedelini ödemeyi reddeden ilgili Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’dir. (Ör; İstanbul için Süreyyapaşa SGK, Topkapı SGK, Ankara İçin İbni Sina SGK gibi,) sağlık kurumu olabilir. Davalı tarafın açık bir şekilde dilekçede yer alması gerekir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na açılacak olan davalarda yalnızca bu kurum davalı olarak gösterelir ve davalar Ankara’da ikame edilir.

c. Hukuki Dayanakların Belirtilmesi

Dava dilekçesinde ilgili kanun maddelerine atıf yapılmalıdır. Genellikle T.C Anayasa 2, 5, 17, 56, 60 ve 65 . maddeler ile Sosyal Güvenlik Hakkı, Yaşama Hakkı ve Sağlık Hizmetleri mevzuatı bu tür davalarda temel dayanakları oluşturur.

d. Delillerin Sunulması

Kanser ilacıyla ilgili dava açılırken şu deliller dilekçeye eklenebilir:

  • İlaç bedelinin karşılanması hususunda SGK’ya yapılan başvuru üzerine SGK tarafında verilen cevabi yazı(ilaç bedelinin karşılanmayacağına ilişkin)
  • Tedavi evrakları
  • Spas Müstehaklık Belgesi(e-devletten)
  • İlaç Reçetesi(varsa)
  • Dava öncesi hasta ilaç tedavisi almışsa ilaç faturası
  • Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ilaç kullanımının uygun görüldüğüne dair cevap yazısı(Şayet ilaç kullanımı uygun görülmediyse öncellikle bu işlemin iptali için İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumu’na Ankara İdare Mahkemeleri’nde dava açmanız gerekecek)
  • İlacın temin edilemediğine dair eczane ya da sağlık kuruluşu raporları.
  • İlacın kullanımın zorunlu olduğuna dair İlaç kullanım raporları ve Sağlık raporları.
  • Uzman görüşleri.
e. Talep ve Sonuç Bölümü

Davacı, dava sonucunda ne talep ettiğini net bir şekilde dilekçede belirtmelidir. Örneğin:

  • İlacın davalı kurum tarafından temin edilmesinin sağlanması,
  • İlacın ödenmemesi yönünde tesis edilen davalı kurum işleminin iptali
  • İlaç bedelinin davalı kurum tarafından Tedavi Süresi boyunca, Ücretsiz ve Kesintisiz olarak karşılanması
  • Dava öncesinde ödenen ilaç bedelleri ve faizlerinin ödenmesi

3. Dava Sürecinde Bilinmesi Gerekenler

Kanser ilacı davası sürecinde şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Uzman Hukuki Destek: Kanser ilaçlarının karşılanması alanında uzman bir avukatla çalışılması, sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar.
  • Süreler: Dava açma süresine dikkat edilmelidir. Özellikle ilaç bedelinin tahsil edilmesi davalarında zamanaşımı süreleri kritik öneme sahiptir.
  • Mahkemeler: Bu tür davalar genellikle İş mahkemeleri veya İdare mahkemelerinde görülür.

4. Örnek Kanser İlacı Dava Dilekçesi

Örnek 1
İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR !
İSTANBUL ANADOLU(…) İŞ MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ   : Av. MUHAMMET DENİZ  – [16258-52162-09988] UETS
   Dumlupınar Mah. Barış Sok. İstanbul 216 Sitesi 1. Etap B   Blok No:7 K:5  Daire:39 Kadıköy/İstanbul
TEL; 0534 567 76 79
DAVALI :SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
SÜREYYAPAŞA SAĞLIK SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ (Detsiz No:65586587)
Başıbüyük, Hastane Yolu No:3, 34854 Maltepe/İstanbul
KONU : Davalı kurumun 18.12.2024 tarih, E- 1111111111111 sayılı işleminin iptali ile müvekkil Er… ……ler’e doktoru tarafından reçete edilen pembrolizumab etken maddeli “KEYTRUDA” isimli ilaç bedelinin tedavi süresince eksiksiz ve kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanmasına karar verilmesi talebimizi içeren dava dilekçemizin sunumundan ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Müvekkil Er…. …..ler İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Sağlık Eğitim Ve Uygulama Merkezi Tıbbi Onkoloji servisinde tedavi görmektedir. Müvekkile mevcut rahatsızlığından dolayı uzman hekimler tarafından “BRONŞ VE AKCİĞER MALİGN NEOPLAZMI” hastalığı tanısı konulmuştur(Müvekkil Er…. ler hakkındaki tedavi evraklarının İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinden celbine). Tedavisi halihazırda devam etmekte olan müvekkil bu vahim hastalığı anlatabilmiş değildir. Tedavi görmek üzere doktoruna muayene olan müvekkile doktoru tarafından pembrolizumab etken maddeli “KEYTRUDA” isimli ilaç reçete edilmiştir. Müvekkilin tedavisinde olumlu bir sonuç alınabilmesi için işbu ilaçtan ivedi olarak yararlanması gerekmektedir. Müvekkilin “KEYTRUDA” isimli ilacı tıbben kullanması zorunlu olup, kullanmaması halinde hastalığı ilerleyebilecek ve telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebilecektir(Ek-2 Müvekkilin tedavisine ilişkin ilaç reçetesi, ilaç kullanım raporu, durum bildirir rapor ve patoloji raporu).
T.C Anayasası madde 56/3 ; Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
Ayrıca Anayasa’da Sosyal Güvenlik Hakkı, üçüncü bölümde Sosyal ve  Ekonomik Haklar ve Ödevler içersinde 60. Maddede ”Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar ” olarak düzenlenmiş ve 65 maddede devletin yükümlülüklerinin sınırlarının açıklanmasında  ” bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek mali kaynakların yeterliliği  ölçüsünde yerine getirir” şeklinde ifade edilmektedir.
Müvekkil ……………. hakkında uzman doktorlar tarafından yapılan muayeneler sonucunda kendisinin tedavisine en uygun ilacın “KEYTRUDA” isimli ilaç olduğu saptanmıştır. İşbu ilaç piyasadaki immünoterapi ilaçları arasında en etkili ilaçlardan biri konumundadır. Müvekkil …………… hakkında müdavi hekimi tarafından T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na 20.11.2024 tarihli endikasyon dışı ilaç başvurusu yapılmıştır. İşbu başvuruya kurum tarafından verilen 26.11.2024 tarihli cevap yazısında, Müvekkil …………… ‘in pembrolizumab etkin maddeli ilaç/ilaçların kullanımı KÜB  dahilinde uygun görülmüştür(EK-3 T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 26.11.2024 tarihli cevap yazısı).
Müvekkil …………… “60/c3 2022 65 Yaş” yaşlılık aylığı alan emekliler kapsamında olup yasa gereği sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmesi gerekmektedir(Ek-4 SGK’dan alınan müstehaklık belgesi). Hal böyle iken müvekkilin tedavisinde kullanılacak olan ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanması adına 10.12.2024 tarihinde davalı kuruma başvuru yapılmıştır. İşbu başvurumuz davalı kurum tarafından hukuka ve hakkaniyete aykırı olarak reddedilmiştir(Ek-5 10.12.2024 tarih, …………… sayılı talep dilekçemize SGK tarafından verilen 18.12.2024 tarih, E- …………… sayılı cevap yazısı).
Mevcut halde müvekkil ilaç masraflarını karşılamakta güçlük çekmekte olup hastalığa karşı vermiş olduğu mücadelenin yanı sıra bir de ilaç masraflarını denkleştirmek adına mücadele vermektedir. Önemle belirtmek isteriz ki söz konusu ilaç bedellerinin karşılanması müvekkilin Anayasal haklarından olan YAŞAMA HAKKI açısından zorunluluk oluşturmaktadır. Zira ilaç masraflarının SGK tarafından karşılanmaması halinde müvekkil tedavisi için çok önemli olan işbu ilaca ulaşamayacak, hastalığı ilerleyecek ve en kötüsü yaşamı tehlikeye girecektir. Bu kapsamda dava konusu kurum işleminin iptaline karar verilmesi gerekmektedir.
Davalı kurumun söz konusu işlemi ile Müvekkilin T.C Anayasası tarafından güvence altına alınan Sosyal Güvenlik Hakkı ihlal edilmiştir. Müvekkilin işbu ilaca ücretsiz bir şekilde ulaşması keyfiyete bağlı olmayıp hayatta kalabilmesi için zaruri bir önem taşımaktadır.  Tarafı olduğumuz ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul edilen “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 25. maddesinde; “her şahsın, gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetler dahil olmak üzere sağlığı ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkının bulunduğu,
10.07.2003 tarih ve 2003/5923 sayılı Bakanlar Kurulu kararnamesi ile yürürlüğe giren Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 9. maddesinde; “Bu Sözleşme’ye Taraf Devletlerin, herkesin sosyal sigorta da dahil olmak üzere sosyal güvenlik hakkını tanıdığı 12. Maddesinde, Hastalık durumunda herkese tıbbi hizmet ve tıbbi bakım sağlayacak koşulların yaratılması” amacıyla taraf devletlerin gerekli tedbirleri alması gerektiği, belirtilmiştir.
Bu kapsamda yukarıda değindiğimiz sözleşmeler de göz önünde bulundurulduğunda  davaya konu kurum işleminin hukuka aykırı olduğu izahtan varestedir. Müvekkilin yaşama tutunabilmesi adına kullanması gereken ilacın müvekkile ücretsiz bir şekilde ulaştırılması gerekmektedir. Müvekkilin ilacı kendi imkanları ile temin etmek zorunda bırakılması Sosyal Devlet İlkesiyle örtüşmemektedir.
İHTİYATİ  TEDBİR TALEBİMİZ HAKKINDA
Yukarıda da detaylı değindiğimiz üzere Müvekkil …………… ‘in tedavisinden olumlu bir sonuç alınabilmesi için doktoru tarafından kendisine reçete edilen pembrolizumab etken maddeli “KEYTRUDA” isimli ilaçtan ivedi olarak yararlanması gerekmektedir. İlaç bedelleri SGK tarafından karşılanmamış olup tarafımızca ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanması yönündeki başvurumuz da kurum tarafından reddedilmiştir(10.12.2024 tarih, …………… sayılı talep dilekçemize SGK tarafından verilen 18.12.2024 tarih, E- …………… sayılı cevap yazısı). Doktoru tarafından kendisine önerilen ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca da onaylanan endikasyon dışı ilaç kategorisindeki “KEYTRUDA” isimli ilaç, maliyetinin yüksek olması sebebi ile müvekkil tarafından karşılanabilecek durumda değildir. Bu bakımdan müvekkilin yaşam hakkı açısından büyük önem ve ivedilik arz eden ilacın gecikmeden temin edilebilmesi adına davada nihai karar verilinceye kadar ve yeniden değerlendirilme yapılıp bu konuda ara karar oluşturuluncaya kadar tedavi süresince, reçete edilerek alınacak olan ilaç bedellerinin tamamının kesintisiz olarak tedbiren SGK tarafından karşılanmasını, mahkemenizce verilecek nihai karar sonucunda ise ilaç bedelinin tamamının ücretsiz ve kesintisiz olarak davalı kurum tarafından karşılanmasına, davalı kurum işleminin iptaline karar verilmesini mahkemenizden talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Fazlaya ilişkin haklarımız saklıdır.
HUKUKİ NEDENLER:  T.C. Anayasa, 17. M, İş Kanunu, Medeni Kanun, ilgili yasal mevzuat ile SGK ve Sağlık Bakanlığı yönetmelikleri.
HUKUKİ DELİLLER   :…………… ‘e ait tedavi evrakları ( İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinden celbine), patoloji raporları, Durum bildirir rapor, ilaç kullanım raporları, ilaç faturaları, ilaç reçetesi, 10.12.2024 tarih, …………… sayılı talep dilekçemize SGK tarafından verilen 18.12.2024 tarih, E- …………… sayılı cevap yazısı, SGK’dan alınan müstehaklık belgesi,  T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 26.11.2024 tarihli cevap yazısı, bilirkişi, keşif, tanık,yemin ile karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla her türlü yasal delil
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenler ve mahkemenizce re’sen gözetilecek sebeplerle;

Haklı davamızın kabulüne, davaya konu pembrolizumab etken maddeli  “KEYTRUDA” isimli ilaç bedelinin tamamının ücretsiz ve kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanmasına ve Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nin 18.12.2024 tarih, E- …………… sayılı işleminin iptaline,

İHTİYATİ TEDBİR TALEBİMİZİN TEMİNATSIZ OLARAK KABULÜ İLE; müvekkilin hastalığı nedeniyle tıbben kullanmak zorunda kaldığı  pembrolizumab etken maddeli “KEYTRUDA” isimli İlaç bedelinin davada nihai karar verilinceye kadar ve yeniden değerlendirilme yapılıp bu konuda ara karar oluşturuluncaya kadar tedavinin devam ettiği ve ilacın reçete edildiği süre boyunca ÜCRETSİZ, KESİNTİSİZ ve TEMİNATSIZ olarak TAMAMININ tedbiren SGK tarafından karşılanmasına,

İhtiyati tedbir talebimizin kabulü halinde ilgili SGM’ne müzekkere yazılmasına, Davacı Müvekkilin geçirmiş olduğu kanser hastalığına ilişkin Pataloji sonucu, Pet sonucu, Gen mutasyonu, gördüğü kemoterapiler varsa tümörün gen mutasyon raporları, PDL1 düzeyleri iletüm işlem dosyasının ve raporlarının onaylı ve okunaklı suretlerinin  İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinden celbine,

Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı kurum üzerinde bırakılmasına

karar verilmesini mahkemenizden arz ve talep ederiz.18.12.2024
DAVACI VEKİLİ
Av. MUHAMMET DENİZ
e-imzalıdır.
Ek;
Vekaletname
Müvekkilin tedavisine ilişkin ilaç reçetesi ilaç kullanım raporu  durum bildirir rapor ve patoloji raporu
T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 26.11.2024 tarihli cevap yazısı
SGK’dan alınan müstehaklık belgesi
10.12.2024 tarih, …………… sayılı talep dilekçemize SGK tarafından verilen 18.12.2024 tarih, E- …………… sayılı cevap yazısı

Bu makale, kanser ilacı dava dilekçesi konusunda temel bilgileri içermektedir. Her dava, kendine özgü koşullara sahip olduğundan, hukuki süreçte uzman bir avukata başvurulması önerilir.

2 cevaplar
  1. Ergin
    Ergin says:

    Merhaba babam akciğer kanseri tedavi için keytruda ilacı reçete edildi. İlaç bedelini sgk karşılamıyor mu? Ne yapmanız gerekiyor yardımcı olabilir misiniz?

    Yanıtla
    • DNZHUKUK
      DNZHUKUK says:

      Merhaba Ergin bey Keytruda ilacının dava yoluyla SGK tarafından karşılanması mümkündür. 0532 363 39 86 ve 0534 567 76 79 numaralı telefonları arayarak bizimle iletişime geçmeniz halinde detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize posta gönderiniz