KEYTRUDA KANSER İLACI DAVASI

KEYRTUDA NEDİR? HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIR?

KEYRTUDA ilaç tedavisi birçok kanser hastasının tedavisinden olumlu sonuçlar alınmasını sağlamıştır. KEYTRUDA etkin madde olarak pembrolizumab içerir; pembrolizumab bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olarak işlev gösteren bir monoklonal antikordur.

KEYTRUDA, Yetişkinlerde daha önceki tedaviye yanıt vermemiş rezeke edilemeyen (cerrahi yolla çıkarılamayan) veya metastatik melanoma (diğer organlara sıçrayan cilt kanseri) adı verilen bir tür deri kanserinin, Küçük hücreli dışı akciğer kanseri adı verilen bir tür akciğer kanserinin ve Mesane kanseri (ürotelyal karsinom) olarak bilinen bir kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.

KEYTRUDA KANSER İLACI SGK TARAFINDAN KARŞILANIYOR MU?

Kanser hastalığı, günümüzün en yaygın görülen hastalıklarından biri haline gelmiştir. Kanser tedavisinde kullanılan birçok yöntem olmasına rağmen, immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileri son yıllarda en etkili yöntemler olarak kabul edilmektedir. Ancak immünoterapi ve akıllı ilaç tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu, SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu ilaçların bedeli, bir kür tedavi için 30.000 TL ile 200.000 TL arasında değişmektedir.

SGK tarafından bedeli karşılanan ilaçlar; kurumun internet sitesinde yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin “BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR” listesinde belirtilmiştir. Bu kapsamda Keytruda isimli ilaç SGK tarından yayımlanan bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığından SGK tarafından karşılanmamaktadır. Fakat makalemizde bahsettiğimiz hukuki yollar izlenilerek, KEYTRUDA isimli ilacın SGK tarafından karşılanması mümkün hale gelebilmektedir. Bu sayede birçok hasta yüksek ilaç bedellerini ödemekten kurtulmakta ve sağlığına kavuşma imkânı yakalamaktadır.

Read This :   New Law Article

KEYTRUDA KANSER İLACI DAVASI İÇİN İZLENİLMESİ GEREKEN HUKUKİ YOLLAR

Keyrtuda isimli ilacın sgk tarafından karşılanması için izlenecek hukuki yolları özetleyecek olursak, şu şekilde sıralama yapabiliriz;

  1. T.C SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMUNDAN ALINACAK OLAN “ENDİKASYON DIŞI İLAÇ KULLANIMI UYGUNDUR” YAZISI(ZORUNLU DEĞİL)
  2. İLGİLİ SGK’YA BAŞVURU(ZORUNLU)
  3. SGK’DAN GELEN CEVAP SONRASINDA YETKİLİ MERCİLERDE DAVANIN AÇILMASI
  4. TEDBİR VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARININ ALINMASI

Yukarıda belirttiğimiz süreçler hak kaybına uğramamak için dikkatlice takip edilmeli ve mutlaka bir uzman avukattan destek alınmalıdır.

1-T.C SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMUNDAN ALINACAK OLAN “ENDİKASYON DIŞI İLAÇ KULLANIMI UYGUNDUR” YAZISI(ZORUNLU DEĞİL)

Tedavi gördüğünüz doktorunuz tarafından T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na Keytruda isimli ilacın kullanımı için endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusu yapılır. Doktorunuz tarafından bakanlığa yapılan başvuru üzerine Sağlık bakanlığı tarafından “ilaç kullanımı uygundur” veya “ilaç kullanımı uygun değildir” yönünde cevap doktorunuza iletilir. Sağlık bakanlığından alınan “ilaç kullanımı uygundur” yönündeki yazı mahkeme süresinde işlerinizi kolaylaştıracak ve ilaç bedelinin ödenmesi konusundan mahkemeden tedbir kararı almanızı sağlayacaktır. Ancak bu yazının alınmasının zorunlu olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz.

2- İLGİLİ SGK’YA BAŞVURU

İlaç bedelinin karşılanması adına SGK’ya dava açılmadan önce mutlaka hastanın ikametgahının bulunduğu yerdeki SGK’ya başvurulması zorunludur. Keyrtuda SGK’ya başvuru dilekçesi eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve ilgili SGK’ya sunulmalıdır. Uygulamada bazı SGK birimleri maktu başvuru dilekçeleri hazırlayarak hastalara kolaylık sağlamaktadırlar. Sirkeci SGK tarafından hazırlanan başvuru metni aşağıdaki gibidir. SGK bu başvurunuza yaklaşık 15 gün içinde cevap verecek ve cevabi yazıyı adresinize tebliğ edecektir.

NOT; SGK; başvurunuzu, Keytruda isimli ilacın bedeli ödenecek ilaçlar listesinde olmaması nedeniyle reddedecektir.

3- SGK’DAN GELEN CEVAP SONRASINDA YETKİLİ MERCİLERDE DAVANIN AÇILMASI- KEYTRUDA

SGK’ya KEYTRUDA ilaç bedellerinin karşılanması konusunda yapmış olduğunuz başvuru reddedildikten sonra konuyla ilgili olarak SGK’ya karşı dava açılması gerekmektedir. KEYTRUDA İLAÇ DAVASINDA görevli ve yetkili mahkeme; başvuruyu reddeden kurumun bulunduğu yerdeki İş mahkemeleridir. Hastanın 4c kapsamında sigortalı olması durumunda ise dava başvuruyu reddeden kurumun bulunduğu yerdeki idare mahkemelerinde görülür.  İşbu davada davacı olarak hastanın, dava konusu ilacın tedavisi için zorunlu olduğunu, ilacı kullanmaması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğacağını ispat etmesi gerekmektedir. Bu davalar mahkemenin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte genelde 1.5 – 2 yıl sürmektedir. Yukarıda da değindiğimiz üzere işbu davalar kendi içinde özel mesleki beceri ve bilgi deneyimini gerektirmekte olup hak kaybı yaşamamak adına davanın mutlaka SGK KANSER İLACI DAVASI alanında uzman bir avukat aracılığıyla takip edilmesi önemli mahiyettedir

Kanser ilaçlarının SGK tarafından karşılanması konulu davalar kendi içinde oldukça karmaşık olup, teknik bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Uygulamada birçok hasta süreci kendisi takip etmeğe çalışmakta veya bu alanda uzman olmayan kişilerden destek alarak süreci takip etmektedir. Bu süreçte yapılan yanlışlar veya eksik yapılan işlemler ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmamasına sebebiyet verecek olup ilaca ulaşımda birçok mağduriyetle karşı karşıya kalmasına neden olacaktır. Bu kapsamda dava konusunun hastanın yaşamı olmasında bahisle sürecin takip edilmesi aşamasında uzman bir avukattan destek almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. DNZ hukuk bürosu olarak Türkiye’nin birçok ilinde Endikasyon Dışı İlaç davalarından müvekkillerimize dava ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

4-TEDBİR VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARININ ALINMASI

Hasta tarafından SGK’ya karşı açılan davada mahkemeden kurum işleminin iptali istenir.  Ayrıca hastanın tıbben kullanmak zorunda kaldığı İlacın/ilaçların davada nihai karar verilinceye kadar ve yeniden değerlendirilme yapılıp bu konuda ara karar oluşturuluncaya kadar SGK tarafından karşılanması konusunda mahkemeden ihtiyati tedbir kararı vermesi istenir. Zira mahkemeden alınan ihtiyati tedbir kararı veya yürütmeyi durdurma kararı sonrasında tedavi süreci boyunca ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanır.

ÖNEMLİ NOT; DAVANIN REDDEDİLMESİ HALİNDE İHTİYATİ TEDBİR KARARINA İSTİNADEN TEDAVİ SÜRESİNCE SGK TARAFINDAN HASTAYA ÖDENEN İLAÇ BEDELLERİ HASTA TARAFINDAN SGK’YA GERİ ÖDENİR. BU BAKIMDAN DAVANIN BU ALANDA UZMAN BİR AVUKAT TARAFINDAN TAKİP EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR

SONUÇ

Ekonomik durumu iyi olmayan hastalar ve aileleri, bu yüksek ilaç bedellerini ödeyemedikleri için ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Bu durumda, muadili olmayan ve hastanın hayatını sürdürebilmesi için zorunlu olan ilaçların temini ve ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanabilmesi için başvuru yapılması ve dava açılması gerekmektedir. Ancak, bu hukuki yolların oldukça teknik ve karmaşık olduğu için, bir avukattan yardım almak gerekebilir.  DNZ Hukuk Bürosu olarak, SGK tarafından karşılanmayan kanser ilaçları için hukuki işlemler konusunda danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyoruz.

KEYTRUDA FİYATI NE KADAR? – 2023

Keytruda fiyatı 2023 yılı itibariyle 31.895,00 TL’dir.

KEYTRUDA İLACIMIN SGK TARAFINDAN KARŞILANMASI YÖNÜNDE MAHKEMEDEN KARAR ALMAM NE KADAR SÜRER?

Süreç doğru yönetilirse ve işlemler eksiksiz tamamlanırsa; 15 ile 20 gün içinde mahkemeden ilacın ödenmesi konusunda tedbir kararı alınması mümkündür.

KEYTRUDA İLAÇ DAVASI KAYBEDİLİRSE NE OLUR?

Keytruda ilaç davasının mahkeme tarafından reddedilmesi halinde SGK tarafından tedavi süresince hastaya ödenmiş olunan ilaç bedelleri hasta tarafından SGK’ya ödenmek zorundadır. Bu bakımdan davanın uzman kişilerce takip edilmesinde fayda vardır.